Svenska | Engelska

 

From Asia With Love
 

Kenneln startar
Jag köpte min första renrasiga grönlandshund i mitten av åttiotalet och fick min kennel registrerad 1989.
Jag kommer ihåg hur jag så gärna ville visa min hane Amaroq från min första kull på en utställning. Först behövde han ett bad... Jag hade inget vatten mer än att hinka upp ur en brunn. Det blev att hinka upp en massa i en balja, koka vatten och blanda så det blev lagom. Blöta, schamponera och sedan skölja. Det tog en hel dag! Jag hade så ont i ryggen så jag knappt tog mig fram på mina ben dagen efter. Men det gick bra på utställningen i alla fall. Han blev framgångsrik och hans mamma blev stam-moder till hela min uppfödning sen. Itoks Tikka hette hon.

Flyttplaner
Nu blev drömmen att bo någon stans där jag kunde ha en normal dusch, inomhus eller i någon form av tvättstuga. Tvätta kläder för hand och koka vatten för detta var tufft. Hundarnas liggfällar likaså.
Otaliga fällar fick kastas för att jag inte lyckades få rent dom med handtvätt.

Men jag fick istället problem som satte stopp för eventuell flytt och igångsättande av kenneln i väldigt många år.

Skräckholmen
Först och främst fick jag problem med mitt X, som drack mer och mer och umgicks med klientel jag blev rädd för. De tog droger, köpte och sålde droger och levde allmänt rövare med mig, mina djur och mitt bohag.
Tanken att hyra gården Näckholmen var att bygga upp en kennel där på sikt och bo där ensam, ett sätt att fly från mitt X

Men han kom efter... Och det gick inte att bli av med honom på de elva år jag kämpade för detta.

De festade, for ut på inbrottsrajder på kvällar och nätter och sov lite här och var på gården på förmiddagarna. Sedan startade festandet igen..

Mitt i detta skulle jag försöka överleva med mat och sköta mitt liv och mina djur.

Han fick en övervakare efter ett större möte där kommunen, polisen, försäkringskassan m fl var representerade. Och då kom alla överens om att han skulle bo hos övervakaren och "jobba" hos mig på min kennel.

Givetvis jobbade han inte utan tog vad jag hade av ärvda smycken och annat och sålde det för att köpa knark och sprit. Han hånade mig och skrämde slaget på mig. Han kunde få utbrott och sprang mot mig med ett ansiktsuttryck som liknade den onde själv. Det stora svarta håret skakade och for när han sprang på sitt alldeles speciella och skrämmande sätt. 
Han ville bo hos mig, jag ville inte. Han fick myndigheternas okej på att vara hos mig, jag ville inte det heller. "Tänk vad mycket du får gjort på kenneln" sa dom. Ellerhur? Döda hundar, hundar som gänget sålde och behöll pengarna, stulna och sålda tillhörigheter och skadegörelse var väl mer vad som skedde.

Jag sökte hjälp överallt. Sociala myndigheter för missbruk för att få bort dom, polisen för att få bort dom och alla andra jag kunde komma på. Jag fick hemskt dåligt med pengar och sociala myndigheters omsorgsenhet enade sig själv om att jag inte skulle få matpengar ens förrän mitt X gick med på att komma dit och fylla i papper... Han hånskrattade när han insåg hur lätt hand kunde skada mig, helt enkelt genom att låta bli.

Jag levde på vad jag fick tag på och blev väldigt mager i perioder. Vid ett tilfälle vägde jag 59 kilo när jag gjorde ett sjukhusbesök.

Ensam ute i skogen med kenneln
Hösten 2011
blev jag plötsligt själv här ute i skogen. Efter tolv års förhållande lämnade han mig ensam här ute i skogen med kenneln, utan bil och körkort och utan några pengar. Panik!

Hur få hem hundmat? Ska man göra av med hundarna? Jag har drygt en mil in till stan, så gå eller cykla med hundratals kilo kött är otänkbart.

Jag kämpade vidare
Jag gick till Polisen för att få ett lämplighetsintyg.
Då möter en välbekant och trevlig Polis mig och säger att "det kan vi tyvärr inte ge dig. Vi har precis haft besök av ditt ex. Han sa att om du fick bil och körkort så skulle du köra över honom. Vi förstår ju att du inte behöver ta körkort för att köpa en bil och köra över någon men vi måste tyvärr ta detta på allvar. Om man blir lämnad själv kan man bli väldigt deprimerad"
Jag blev iskall av skräck och tankarna for omkring, hur klara sig utan körkort? men jag fick en utväg, jag skulle få göra ett test i Göteborg Klarar men det då räknas man som fokuserad på att ta körkortet och "olycksrisken" skulle vara normal. Jag visste inte ens att det fanns ett sånt test! Men såklart skulle jag göra det!

Testet
Jag fick skjuts till Göteborg för att göra detta test. Skakig av skräck för jag visste vad det innebar att fela. Trött efter att inte kunna sova av skräck för testet.

Testet bestod av två delar. Ett IQ test som man har en timma på sig att utföra samt en timma uppriggad i en körsimulater för "reaktionstest och utmnattningstest.
Oddse var kass förstod jag och värre blev det när jag fick veta att jag inte fick ha särdeles många missar, vissa av delproven inga missar alls.

Första testet var att jag skulle rita på ett papper mellan siffror och bokstäver som var utkastade på pappret, 1b3d osv. Jag gjorde rätt men strecket! Strecket såg ut som en sicksackblixkt eftersom jag skakade av skräck.

Jag gjorde hela, klarade hela, IQ testet på 20 minuter och utmattningstestet med en skala som liknade en stridspilot sa dom när dom visade mig pappren på analyserna från kördatorn.

Så nu kunde jag börja ta körkort!

Copyright 2020 Tack Staten. Alla rättigheter reserverade.