Vid akut psykiskt eller fysiskt besvär, ring alltid 112
Lite information om vad jag lärt mig om
Särskilt med tanke på oss på spektrumet
Staten (Länk till Wikipedia om Staten)
Är ansvarig för att alla andra myndigheter fungerar som de skall och kan i speciella fall ge ersättning "via nåd" genom JK
JK (Länk till JK) Ansöka om skadestånd från JK om myndighet gjort fel som gett ekonomisk skada (Länk Ansökan)
Här kan man ansöka om skadestånd om skadestånd och klaga på en myndighet.
JO (Läk till JO-anmälan - JO - Riksdagens Ombudsmän)
Du kan skicka in en anmälan till JO om du anser att du eller någon annan har blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman på en myndighet
Kommunen (Lista över Sveriges kommuner – Wikipedia)
Har alltid det yttersta ansvaret för sina innevånare
Kommunen har oftast en kommunjurist. Gör inte misstaget jag gjorde att tro denne jurist är till för att saker skall gå rätt till inom kommunen. Denne person är MOT dig och FÖR kommunen och kommer göra ALLT för att se till att du inte får din rätt, oavsett om denne förstår att det är kommunen som gjort fel och inte du.
Denne person är påläst och skicklig och är givetvis angelägen om att man "inte skall komma någon vart" med att få hjälp om kommunen gjort något galet.
Inom kommunen:
Omsorgen, LSS och SOL.
(Infosida om LSS lagen och SOL lagen)
LSS (Länk till 1177 infosida om LSS)
Det är framför allt kommunen som har ansvar för att LSS följs. Kommunen ska utreda dina behov och erbjuda det stöd och den service du behöver.
Du ska få vara delaktig i hur stödet utformas och när det genomförs.
Överförmyndare (Överförmyndare – Wikipedia)
Överförmyndaren är tillsynsmyndighet över goda män
Detta är frivilligt
God man/förvaltare (God man – Wikipedia)
God man kan man söka om man behöver hjälp med antingen sköta sina räkningar och kontakt med myndigheter
Förvaltare kan man få om myndigheterna tycker att man inte kan sköta sig, till exempel är allvarligt sjuk, så att man behöver omfattande hälp med ekonomin, förvalta egendom, sörja för person och bevaka personens rätt.
Detta är inte frivilligt
Det är Tingsrätten som beslutar om man kan få god man
Det är Tingsrätten som beslutar om man skall få förvaltare
Överförmyndaren har stor påverkansförmåga i detta
Saxat från Sveriges domstolars hemsida:
"Yttrande från överförmyndaren
Överförmyndaren måste granska den person som föreslås bli god man för att domstolen sedan ska kunna bedöma om personen är lämplig. Det görs exempelvis genom att visa utdrag från Kronofogden och brottsregistret.
Överförmyndaren ska också ges möjlighet att yttra sig om finns rätt förutsättningar för att du ska ha en god man."
Försäkringskassan (försäkringskassans hemsida)
Arbetsförmedlingen (arbetsförmedlingens hemsida)
SoL och LSS vid funktionsnedsättning (funktionshindersguiden.se)
Andra länkar
https://www.youtube.com/@OrganisationenMind
LaSSe Brukarstödcenter – En verksamhet i Västra Götalandsregionen (lassekoop.se)
Start | Polismyndigheten (polisen.se)
Institutet för mänskliga rättigheter
DHR (delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet)
https://centrumforrattvisa.se/
Tyvärr måste jag säga att BEVISMATERIAL alltid är en fördel att ha i alla kontakter med en del myndigheter. Dels för att det lätt kan bli missförstånd, dels för att detta i så fall kan leda till enorma konsekvenser om man inte kan bevisa vad man kommit överens om och dels för att det tyvärr ibland hamnar personer på poster inom myndigheter som inte är lämpliga. Vare sig det är medvetet eller omedvetet fel som begås så kan detta bli allvarligt när de för att skydda sig själva till exempel förnekar att de sagt något.
Särskilt om det är avgörande frågor man pratar om så kan det vara bra, för allas bästa, att ha en inspelning så alla är trygga med vad man kommit överens om. Många myndigheter bspelar själva in, men när man ber att få ut materialet så kan det bli nej.
SPARA MEJL OCH ALLA PAPPER, SKRIV GÄRNA UT MEJLEN. HA GÄRNA EN KOPIA I EN PERM HOS NÅGON ANNAN
SPELA IN TELEFONSAMTAL
Det är här man stöter på största risken, i telefon. Det kan så lätt bli att du får höra att "det där har jag inte sagt" eller liknande.
SÅHÄR GÖR DU:
Dator:
Sitt nära din dator när du pratar i telefonen med dem, klicka på "röstinspelaren" så spelas det in automatiskt!
Hittar du inte röstinspelaren i din dator så sök på den i sökrutan längst ned till vänster. I annat fall ta gärna hjälp av någon att lägga den lätt åtkomlig så det bara krävs en snabb knapptryckning för att få igång den om det ringer till exempel. Såhär ser symbolen för röstinspelaren ut:
Telefon:
Det finns program man kan ladda ned för att spela in samtal. Jag skall forska vidare i vad dessa heter och hur de fungerar i olika telefoner. Man kan hitta dem på appstore och google play.
En annan telefon:
Har du sparat din gamla mobil så är den ett utmärkt verktyg att snabbt spela in något, även när man är på språng.
Bara att trycka igång videoinspelningen, lägga telefonen nära och ha den telefonen men pratar i på högtalarfunktion alternativt helt nära den telefonen man spelar in med. Kvaliteten på inspelningen blir överraskande god.
2024-10-11
Sverige behöver en Lex Therese: Skydd mot oseriösa förvaltare och gode män
De senaste åren har Sverige bevittnat en oroande ökning av fall där personer i behov av stöd och hjälp har blivit utnyttjade av sina förvaltare eller gode män. Bland de mest hjärtskärande fallen finns berättelser om individer som förlorat stora delar av sina tillgångar eller blivit utsatta för långvariga kränkningar, ibland utan att myndigheterna ingriper i tid. Denna problematik har fått många att ställa frågan: Bör Sverige införa en "Lex Therese" – en ny lagstiftning som skyddar utsatta individer mot oseriösa förvaltare och gode män?
Vad är en Lex Therese?
En Lex Therese, som namnet antyder, skulle vara en lagstiftning inspirerad av fall där personer, som ”Therese”, drabbats hårt på grund av sitt beroende av en god man eller förvaltare. Therese kan vara en kvinna som på grund av funktionsvariation, hög ålder, eller psykisk ohälsa behöver någon som förvaltar hennes ekonomi och tillgångar. Men i ett scenario där förvaltaren missbrukar sin position kan Thereses liv raseras. Lex Therese skulle syfta till att ge bättre skydd och säkerställa att tillsynen över förvaltare och gode män blir skarpare och mer transparent.
Problematiken med nuvarande system
Det nuvarande systemet för god man- och förvaltarskap i Sverige regleras genom lagar som syftar till att ge stöd åt de som har svårt att hantera sina ekonomiska och juridiska ärenden på egen hand. Tyvärr har regleringarna stora brister:
Bristande tillsyn och kontroll: Många gode män och förvaltare arbetar på deltid och saknar ordentlig utbildning eller stöd från kommunerna. De får hantera stora ekonomiska beslut utan adekvat uppföljning.
Svårt att avsätta oseriösa förvaltare: För den enskilde är det ofta mycket svårt att byta eller avsätta en förvaltare även om misskötsel kan bevisas. Långa handläggningstider och komplicerade processer gör det svårt för utsatta individer att få rätt hjälp.
Ekonomiskt missbruk och utnyttjande: Fall där gode män och förvaltare har tagit pengar från sina klienter är tyvärr inte ovanliga. Den utsatta individen förlorar sin ekonomiska trygghet, ofta utan möjlighet att få ersättning.
Låg straffpåföljd för missbruk: Om en god man eller förvaltare missköter sitt uppdrag finns det i många fall inga tydliga straffrättsliga konsekvenser. Detta innebär att en person kan begå samma misstag flera gånger, även efter att ha blivit omplacerad till en ny klient.
Vad skulle en Lex Therese innebära?
En Lex Therese-lagstiftning skulle skapa nya krav och regelverk som kan stärka skyddet för dem som har gode män och förvaltare. Här är några potentiella delar av lagförslaget:
Hårdare kontroll och bakgrundskontroller: En mer omfattande kontroll av de som ansöker om att bli gode män eller förvaltare, inklusive bakgrundskontroller för att säkerställa att de inte har en historia av ekonomiskt missbruk eller brott.
Obligatorisk utbildning och certifiering: Alla gode män och förvaltare skulle genomgå obligatorisk utbildning och certifiering. Detta skulle säkerställa att de förstår sitt uppdrag och är förberedda att hantera komplexa ekonomiska och juridiska situationer på ett ansvarsfullt sätt.
Tydligare tillsyn och rapportering: Tillsynsmyndigheter, exempelvis överförmyndarnämnden, skulle behöva införa regelbunden kontroll och rapportering för att säkerställa att förvaltare och gode män utför sitt arbete korrekt. Det kan handla om kvartalsrapporter eller årliga revisioner där förvaltare redovisar sitt arbete.
Snabbare och enklare process för att avsätta oseriösa förvaltare: Om en klient misstänker att deras förvaltare missköter sitt uppdrag, ska en snabb och enkel process finnas tillgänglig för att få förvaltaren avsatt och ersatt.
Skyddsmekanismer för ekonomiskt utnyttjande: Vid bevisat ekonomiskt missbruk ska det finnas en mekanism som garanterar ersättning för den utsatta individen. Detta kan ske genom en fond eller ett försäkringssystem som skyddar de med en förvaltare.
Skärpta straff för ekonomiskt utnyttjande: Att missbruka sin makt som förvaltare borde kunna leda till allvarliga straffrättsliga konsekvenser. En Lex Therese skulle kunna införliva strängare påföljder för de som missbrukar sin position.
Exempel på liknande lagar
Det finns liknande lagstiftning i andra länder. I Danmark och Norge har regler för förvaltare skärpts under senare år för att minska risken för utnyttjande av utsatta personer. Dessa länder har infört tydliga regler för tillsyn och krav på utbildning för gode män och förvaltare. Sverige kan använda dessa exempel som förebild i utformningen av Lex Therese.
Behovet av en Lex Therese blir allt tydligare i takt med att fler fall av missbruk och misskötsel från gode män och förvaltare uppmärksammas. Denna lagstiftning skulle kunna rädda otaliga individer från att hamna i ekonomiska och psykologiska katastrofer. En skärpt lagstiftning för att säkerställa bättre tillsyn, ökad utbildning och skärpta straff för oseriösa aktörer skulle skapa en tryggare miljö för de mest utsatta i vårt samhälle.
Att införa en Lex Therese är inte bara en fråga om lag och rätt, utan om moral och mänsklig värdighet. Vi som samhälle måste säkerställa att de som är mest sårbara inte utnyttjas av dem som är satta att skydda dem.
Jimmy Steffensen
Debattgrupp för diskussion om LSS och mänskliga rättigheter.
(Texten är publicerad med skribentens samtycke)
Nedan kan man läsa om hur vanligt det är att överförmyndare (som är tillsynsmyndighet över god man och förvaltare) får kritik:
>> Här är alla överförmyndare som får kritik | SVT Nyheter <<
Har du möjlighet att hjälpa mig och mina djur med en liten gåva? Swish 070-3834680